);

Procesoare AMD Ryzen – Un nou standard pentru performanta si eficienta

Pe data de 22 februarie 2017, în cadrul unui eveniment organizat de AMD la San Francisco, a fost lansată noua familie de procesoare AMD Ryzen. Acestea vin in 3 serii, Ryzen 7, Ryzen 5 si Ryzen 3 ce concureaza direct cu i7, i5 si i3.

Pentru cei ce doresc cea mai buna performanta Ryzen posibila, se pot axa catre seria Threadripper.

Acestea sunt procesoare cu mai multe nuclee si performante mai mari. De aceea, au nevoie de mai multa putere, ceea ce inseamna o sursa mai puternica. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca exista doua generatii de procesoare AMD Ryzen.

Ne putem da seama din ce generatie face parte uitandu-ne la primul numar din codul modelului, de exemplu Ryzen 7 1700 face parte din prima generatie iar Ryzen 7 2700 face parte din generatia a doua.

Literele de la sfarsitul modelului sunt si ele importante:

Procesoarele Ryzen ce au un X la sfarsitul codului indica faptul ca acestea contin Extended Frequency Range, ceea ce inseamna ca au frecvente base/boost mai mari.

Un G la sfarsitul codului indica faptul ca acestea au placa grafica integrata, anume Vega. Pentru procesoarele fara G in cod, aveti nevoie de a placa video dedicata.

Procesoarele AMD cu placa grafica integrata au mai multa putere decat modelele de la Intel din aceeasi clasa.

Nu in cele din urma, procesoarele Ryzen cu U la sfarsitul codului sunt destinate laptop-urilor, iar cele cu E consuma mai putina putere, ruleaza la temperaturi mai scazute ,sunt mai reci si mai silentioase si au nevoie de o sursa de putere mai mica.

Procesoarele Ryzen din a doua generatie folosesc acelasi socket ca prima generatie, AM4, ceea ce inseamna ca puteti upgrada sistemul fara a schimba placa de baza. Modelele Threadripper folosesc un socket diferit, TR4. Tineti cont de acest lucru daca doriti sa faceti modificari sistemului.

Daca pana acum, un procesor de la AMD era considerat o alegere “de buget”, incepand cu noua generatie Ryzen, lucrurile urmeaza sa se schimbe. Pana acum, procesoarele de la AMD erau bune, dar, daca cautai cel mai bun procesor trebuia sa mergi pe ceva de la Intel.

Incepand cu Ryzen, AMD concureaza de la egal la egal cu procesoarele de la Intel, oferind performante similare la preturi avantajoase.

 

Puteti accesa lista ITarena.ro cu procesoarele AMD Ryzen aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *