);

Cum alegi si de ce ai nevoie de un UPS

Sursele neintreruptibile de alimentare mai sunt cunoscute si sub numele de UPS.

In zilele noastre acestea sunt prezente in mai toate domeniile de utilizare, nu doar in alimentarea serverelor si a calculatoarelor.

Un UPS (sursa neintreruptibila de curent) este un gadget modern care te scapa de efectele penelor de curent, intreruperi ce pot cauza neplaceri electronicelor sensibile, chiar daca traiesti intr-o zona in care pica foarte rar curentul.

Daca ai electronice pretioase pe care vrei sa le protejezi un UPS este o investitie care isi scoate banii la prima pana de curent mai serioasa.

Mai nou sunt utilizate surse neintreruptibile pentru alimentarea de centrale termice, de sisteme de racire, de aparate medicale si altele, in cazul intreruperii sursei de curent sau a fluctuatiilor de curent electric.

Aceste surse neintreruptibile asigura de fapt continuarea functionarii unor respective echipamente, a unor consumatori de curent electric,  chiar si in cazul in care sursa principala de alimentare nu mai functioneaza.

Un UPS nu trebuie confundat cu un generator de curent, care este folosit pentru alimentarea dispozitivelor electronice cand nu este disponibila o reteaua publica de alimentare cu curent (nu exista in acea locatie sau nu este disponibila o sursa de curent momentan).

In conditiile in care circuite electronice moderne sunt foarte sensibile la variatiile de tensiune, frecventa si amperaj ale curentului  electric (vorbim de variatiile de la parametrii normali) un UPS care filtreza curentul electric si il aduce la parametri corecti este o investitie pe termen lung pe care o vei aprecia cand nu va trebui sa duci in garantie pretioasele tale gadgeturi.

Cu ajutorul unor surse neintreruptibile de calitate veti proteja aparatele care sunt conectate la reteaua electrica in cazul in care exista o pana de curent sau fluctuatii de curent electric. Acestea contin in interiorul lor baterii sau baterii de acumulatori care vor furniza energie in functie de puterea pe care o au, pentru consumatorii conectati.

In cazul in care nu exista o sursa de energie de acest tip, in cazul intreruperii curentului electric multe aparate se pot defecta si multe documente se pot pierde chiar in unele cazuri.

În funcție de tehnologie, un UPS poate face parte din următoarele trei clase.

Offline – cel mai simplu si mai ieftin tip de sursa neintreruptibila de curent, care conecteaza direct linia venita de la furnizorul de electricitate la iesirea UPS-ului.

Line Interactive – probabil cel mai bun mix intre filtrare a curentului, protectie la supratensiune si pret de achizitie, aceste tipuri de UPS-uri filtreaza curentul alternativ de intrare si il aduce in parametri normali (daca este nevoie), dupa care il transmite mai departe electronicelor conectate la prizele de iesire

Online – acestea sunt cele mai performante tipuri de UPS-uri, care filtreaza in permanent curentul electric si nu conecteaza direct intrarea de curent cu iesirile multiple.

 

Puteti accesa lista ITarena.ro cu surse neintreruptibile aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *